Fundacja Performat wspiera polskie niezależne artystki tańca i performansu

Jako organizacja pozarządowa dzielimy się naszymi niematerialnymi zasobami i wiedzą, a naszym celem jest wzmocnienie niezależnej sceny choreograficznej o różne działania: wsparcie w procesie produkcji, rozwijanie współpracy z partnerami w Polsce i zagranicą, organizacja rezydencji, promocja twórczości.

W naszych projektach skupiamy się na możliwych sposobach produkcji w dobie kryzysu ekologicznego, roli polityki opieki w środowisku pracy, byciu artystką-matką, współtworzeniu eksperymentalnej sceny tanecznej dla młodej publiczności.

Oprócz produkcji działań artystycznych, chcemy wzmacniać profesjonalną pozycję producentek i producentów kultury, oraz współtworzyć listę dobrych praktyk w zawodzie producenckim.

Nasze dane:

Fundacja Performat

Fundacja do tej pory uzyskała dofinansowanie w ramach programów:

• Instytutu Muzyki i Tańca (dwukrotnie Myśl w Ruchu w 2015 i 2017, Scena dla tańca 2021, PolandDances / Rezydencje choreograficzne 2021, PolandDances / Tournée 2022, Polska Sieć Tańca 2022)
  • Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Promesa 2016)
  • Instytutu Teatralnego (Lato w teatrze 2017, Teatr Polska 2020)
  • Instytutu Adama Mickiewicza (dwukrotnie Kulturalne Pomosty w 2020 i 2021)
  • Instytutu Polskiego w Pradze (2016), Miasta Poznania (2021, 2022)
  • W 2023 roku Fundacja była partnerem Przestrzeni Sztuki Taniec w Instytucie Kultury Miejskiej w Gdańsku.
  • Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego (2022)
  • Miasta Poznania (2022, 2024)
  • Miasta Kraków (dwukrotnie w 2019)
  • Gminy Miasto Świdnica (2016)
  • Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 (Program Rezydencji Artystycznych AIR Wro)
  • Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego (dwukrotnie jako polski partner projektów, 2017, 2020).
Karolina Wycisk
Szefowa Fundacji

niezależna producentka kreatywna, menadżerka artystyczna. Koordynatorka projektów na skalę krajową i międzynarodową. Współpracowała m.in. Instytutem Kultury Miejskiej w Gdańsku (Przestrzenie Sztuki Taniec NIMiT-u, 2023), Art Stations Foundation by Grażyna Kulczyk (Grand re Union, 2020), Instytutem Teatralnym (2020), Narodowym Instytutem Muzyki i Tańca (Polska Platforma Tańca, 2017–2019). Stypendystka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (2015, 2020). Szefowa Fundacji Performat, od 2021 roku operatora programu Roztańczone Rodziny, prowadzi również performat production – in movement management. Producentka kolektywu Holobiont, którego projekty wielopokoleniowe wspiera i realizuje; do 2022 roku tour managerka Renaty Piotrowskiej-Auffret. Współpracuje z fundacją polka dot w projekcie Nature of Us poświęconym ekologii produkcji i stabilnym metodom pracy artystycznej w dobie kryzysu ekologicznego. Jedna z inicjatorek oddolnego stowarzyszenia producentek_ów sztuk performatywnych w Polsce. Wolny czas spędza na górskich szlakach.

Privacy Settings
Consent to display content from - Youtube